Αυχενικό Σύνδρομο

Το αυχενικό σύνδρομο μπορούμε να το περιγράψουμε ως μια σειρά από πολλά συμπτώματα μαζί που παρουσιάζονται στην περιοχή του αυχένα, αλλά και στη γύρω περιοχή. Τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι: πονοκέφαλοι, ημικρανίες, ίλιγγοι, μυϊκά πιασίματα και ελάττωση της κίνησης του αυχένα, μουδιάσματα και πόνοι που αντανακλούν στα άνω άκρα. Αποτελεί γενικά μια πάθηση της αυχενικής μοίρας η οποία περιλαμβάνει πόνους στον αυχένα, δυσκαμψία, πονοκεφάλους και ζάλη, πόνο στον ώμο, στον βραχίονα και στο χέρι με μυϊκή αδυναμία, μουδιάσματα αλλά και με μειωμένα αντανακλαστικά.

Οι αιτίες που προκαλούν αυχενικό σύνδρομο είναι πάρα πολλές. Μία από τις βασικότερες, που πλήττει μεγάλη μερίδα του σύγχρονου πληθυσμού, είναι η κακή και επαναλαμβανόμενη στάση του αυχένα π.χ. παρατεταμένη εργασία στο γραφείο με Η/Υ. Ο πόνος στον αυχένα πολλές φορές είναι το μακροχρόνιο αποτέλεσμα κακής στάσης και θέσης του σώματος, ιδίως σε κινήσεις που χρειάζεται να κρατήσουμε ένα αντικείμενο μακριά από το σώμα.

Τέτοιες περιπτώσεις είναι:

  • Το βάρος της κεφαλής καθώς εργαζόμαστε σκυφτοί πάνω από ένα γραφείο
  • Το να σηκώνουμε ένα μωρό ή ένα μικρό παιδί
  • Το να βάζουμε και να βγάζουμε αποσκευές ή ψώνια στο αυτοκίνητο
  • Πολλές χειρωνακτικές εργασίες

Ακριβώς επειδή από τη λειτουργική διαταραχή των σπονδύλων του αυχένα μπορούν να πιεστούν ή να ερεθιστούν τα νεύρα, γι’ αυτό ο πόνος πολύ συχνά αντανακλά και στη γύρω περιοχή ή στα άνω άκρα.

Τις περισσότερες φορές ο ασθενής μόλις νιώσει πόνο, καταφεύγει στη λύση των παυσίπονων φαρμάκων. Έτσι όμως δεν επιτυγχάνεται η διόρθωση του προβλήματος αλλά μόνο η προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο. Η Χειροπρακτική αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης της αιτίας του πόνου, καθώς ο χειροπράκτης εντοπίζει τη δυσλειτουργία που δημιουργεί τον πόνο και την διορθώνει.

Ο Χειροπράκτης κάνει μια πλήρη ανάλυση της κίνησης των σπονδυλικών αρθρώσεων, ψηλαφίζει τους μύες της πάσχουσας περιοχής και εκτιμά αν υπάρχει πίεση κάποιου νεύρου. Ίσως χρειαστεί να συμβουλευτεί και τα πορίσματα των ακτινογραφιών ή άλλων απεικονιστικών εξετάσεων του ασθενούς, ενώ πρέπει να ενημερωθεί για τις δραστηριότητες, τη στάση, τις συνήθειες και το ιστορικό του ασθενούς.

Η διόρθωση του προβλήματος επιτυγχάνεται με χειρισμούς των σπονδυλικών αρθρώσεων και μυών του αυχένα αλλά και των γύρω δομών. Επίσης δίνονται ασκήσεις ενδυνάμωσης ώστε να διατηρηθούν αυχένας και κεφαλή στη σωστή τους θέση. Τέλος, συζητούνται και διορθώνονται οι «κακές συνήθειες» του ασθενή κατά τον ύπνο, την εργασία σε Η/Υ, τις δουλειές του σπιτιού, ώστε να μην έχουμε μόνο πρόσκαιρη μετρίαση του πόνου αλλά βελτίωση της ποιότητας ζωής του πάσχοντα σε βάθος χρόνου.

Οι σελίδες του ιστοτόπου AthensChiropractic.gr περιλαμβανομένου του περιεχομένου και της δομής του ιστοτόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Συγκεκριμένα, οποιαδήποτε αναπαραγωγή, προσαρμογή, μετάφραση, αποθήκευση και επεξεργασία σε άλλα μέσα, περιλαμβανομένης της αποθήκευσης ή της επεξεργασίας με ηλεκτρονικά μέσα, υπόκειται σε προστασία πνευματικών δικαιωμάτων.