Ισχιαλγία

Η ισχιαλγία, δηλαδή η αίσθηση πόνου στο ισχιακό νεύρο, προκαλείται από την πίεση που υφίσταται το ισχιακό νεύρο κάπου στην περιοχή της μέσης και μπορεί να εμφανιστεί είτε ξαφνικά είτε να προϋπάρχει κάποιος πόνος ή ενόχληση στη μέση και να επιδεινωθεί. Ο πόνος ακολουθεί μια μεγάλη διαδρομή, από τη μέση, στο γλουτό, στο μηρό, στο γόνατο, στη γάμπα και μερικές φορές μέχρι τον αστράγαλο και τα δάκτυλα του ποδιού, σπάνια δε στο περίνεο και τα γεννητικά όργανα.

Η κλασσική ισχιαλγία δημιουργείται συνήθως από πίεση των ριζών Ο5 (L5) και Ι1 (S1) και των αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν τις νευρικές αυτές ρίζες καθώς εξέρχονται της σπονδυλικής στήλης. Συνυπάρχει κατά κανόνα με την Οσφυαλγία και μπορεί να εμφανίζεται ως ένας πόνος που αλλάζει θέση ή με «μουδιάσματα» ή «βελονιάσματα» στο δέρμα του μηρού, της γάμπας και του ποδιού. Η ισχιαλγία μπορεί να ποικίλει σε μεγάλο βαθμό. Μπορεί να είναι ένα ήπιο μυρμήγκιασμα, ένας αμβλύς πόνος ή μια καυστική αίσθηση. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο πόνος είναι τόσο ισχυρός που το άτομο δεν μπορεί να κινηθεί. Σπανιότερα εμφανίζεται η «τοπική» ισχιαλγία, όπου ο πόνος περιορίζεται σε μία μόνο περιοχή κατανομής της ρίζας του ισχιακού πλέγματος και ο ασθενής νιώθει πόνο μόνο στον αστράγαλο ή στην περόνη, ή στη γάμπα κ.λπ.

Η ισχιαλγία μπορεί να δημιουργηθεί από διάφορες καταστάσεις, όπως:

  • Κακή στάση του σώματος
  • Εγκυμοσύνη
  • Παχυσαρκία
  • Ύπνος σε πολύ μαλακό στρώμα
  • Χρήση ψηλών τακουνιών
  • Ολίσθηση δίσκου
  • Έλλειψη σωματικής άσκησης
  • Τραυματισμός

Η επιλογή της θεραπευτικής μεθόδου εξαρτάται από την κλινική εικόνα του ασθενούς, την ένταση του πόνου, το βαθμό δυσκολίας στην καθημερινότητά του, σε συνάρτηση πάντα με τα αποτελέσματα των αντίστοιχων εξετάσεων. Στη Χειροπρακτική λαμβάνεται υπόψη το πλήρες ιστορικό της κατάστασης του ασθενούς, τα πορίσματα της μαγνητικής τομογραφίας καθώς και η ψηλάφιση της πάσχουσας περιοχής. Σε αντίθεση με άλλες θεραπείες, όπου ανακουφίζουν προσωρινά τον ασθενή από τα συμπτώματα, η χειροπρακτική στοχεύει στη διόρθωση του προβλήματος και την μακρυπρόθεσμη διατήρηση της καλής κατάστασης της σπονδυλικής στήλης του ασθενούς. Πολύ σημαντικό για την επιτυχία της θεραπείας και την αποφυγή υποτροπής, είναι οι ειδικές ασκήσεις που θα αναθέσει ο Χειροπράκτης στον ασθενή, προκειμένου να δυναμώσει τον κορμό του και να ανακτήσει την ελαστικότητά του.

Οι σελίδες του ιστοτόπου AthensChiropractic.gr περιλαμβανομένου του περιεχομένου και της δομής του ιστοτόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Συγκεκριμένα, οποιαδήποτε αναπαραγωγή, προσαρμογή, μετάφραση, αποθήκευση και επεξεργασία σε άλλα μέσα, περιλαμβανομένης της αποθήκευσης ή της επεξεργασίας με ηλεκτρονικά μέσα, υπόκειται σε προστασία πνευματικών δικαιωμάτων.