Η πρώτη επίσκεψη

Ιστορικό

Εδώ θα περιγράψετε, με κάθε λεπτομέρεια, το πρόβλημά σας. Θα χρειαστεί να σας κάνουμε πολλές ερωτήσεις σχετικά με αυτό, αλλά και με την γενικότερη κατάσταση της υγείας σας. Κάποιες ερωτήσεις μπορεί να σας φανούν άσχετες, όμως είναι απαραίτητες για τον σχηματισμό μιας ακριβούς εικόνας της κατάστασης στην οποία βρίσκεστε. Οσο καλύτερα διερευνήσουμε το ιστορικό σας, τόσο πιο αποτελεσματικά θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημά σας.

Ακτινογραφίες και άλλοι διαγνωστικοί έλεγχοι

Εδω θα ελέγξουμε τα πορίσματα που προκύπτουν απο ακτινογραφίες, μαγνητικές ή αξονικές τομογραφίες, υπερηχογραφήματα, αλλά και μη απεικονιστικούς διαγνωστικούς ελέγχους όπως αιματολογικές/ουρολογικές εξετάσεις. Υπάρχουν περιπτώσεις που η λήψη ακτινογραφιών, για παράδειγμα, δεν είναι απαραίτητη για την αξιολόγηση μιας μυοσκελετικής πάθησης. Λόγω της υποβολής σε ακτινοβολία, αλλά και του κόστους και της ταλαιπωρίας, μην προτρέξετε να βγάλετε ακτινογραφίες ή να κάνετε άλλες εξετάσεις πριν συμβουλευτείτε έναν ειδικό. Εαν όμως έχετε ηδη ακτινογραφίες, έστω και παλιές, μην ξεχάσετε να τις πάρετε μαζί σας στην πρώτη επίσκεψη.

Εκτίμηση

Εδώ θα γίνει η ψηλάφηση της περιοχής που εντοπίζεται το πρόβλημα και ο έλεγχος του μυοσκελετικού σας συστήματος. Θα γίνει μια εκτίμηση της κινητικότητας των αρθρώσεων που εμπλέκονται, είτε πρόκειται για την σπονδυλική στήλη, είτε για κάποιο απο τα άκρα. Επίσης, θα γίνει μέτρηση της δύναμης των μυών που πιθανώς υπολειτουργούν λόγω του προβλήματος, αλλά και έλεγχος της λειτουργίας των νεύρων. Εδω θα κοιτάξουμε πως το πρόβλημά σας έχει επηρρεάσει την στάση του σώματος αλλά και την βάδισή σας. Είναι πιθανό να προχωρήσουμε επιτόπου και σε ενα πελματογράφημα, προκειμένου να διερευνήσουμε την πιθανότητα να οφείλεται το πρόβλημά σας σε δυσλειτουργία των κάτω άκρων.

Συζήτηση ευρημάτων - Πρόγνωση

Εδώ θα σας αναφέρουμε τα συμπεράσματα της εκτίμησης που κάναμε. Θα σας εξηγήσουμε την πάθηση σας και την αιτιολογία της χρησιμοποιώντας εικόνες και προπλάσματα ανατομίας. Θα συζητήσουμε μαζί σας τις επιλογές που έχετε για την αντιμετώπιση του προβλήματός σας. Θα σας πούμε αν και πως μπορεί να σας βοηθήσει η χειροπρακτική, και θα σας δώσουμε μια πρόγνωση για τον αριθμό και τη συχνότητα των συνεδριών που ενδείκνυνται για την περίπτωσή σας.

Πλάνο

Θα σας καθοδηγήσουμε σε μια ολοκληρωμένη φροντίδα του προβλήματός σας. Πέρα απο τις συνεδρίες, θα σας λύσουμε κάθε απορία για το πως να βοηθάτε και μόνοι σας τον εαυτό σας. Θα σας αναφέρουμε τις στάσεις που πρέπει να αποφεύγετε ή να επιδιώκετε, πως να προσαρμόσετε στο πρόβλημά σας τις δραστηριότητες της καθημερινότητας (δουλειές στο σπίτι, οδήγηση κτλ.), σε ποιά θέση να κοιμάστε, πως να διαμορφώσετε τον εργασιακό σας χώρο ώστε να μην επιβαρύνετε το μυοσκελετικό σας σύστημα. Είναι πιθανό να σας δώσουμε κάποιες ασκήσεις για το σπίτι. Θα συζητήσουμε όλες τις μικρές λεπτομέρειες, τη χρήση ή μη χρήση αυχενικού κολάρου, ζώνης για τη μέση, επιγονατίδας κ.ο.κ., τη χρήση ή μη χρήση ζεστών και κρύων επιθεμάτων, αλοιφών κτλ. Εφόσον συμφωνήσουμε στο πλάνο αυτό, θα προχωρήσουμε στην πρώτη συνεδρία.