Συχνές ερωτήσεις

Διαβάστε εδώ τις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη Χειροπρακτική.

Πόσες συνεδρίες θα χρειαστούν;

Εξαρτάται. Υπάρχουν περιπτώσεις που το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί και να λυθεί μέσα σε 1-2 συνεδρίες. Υπάρχουν όμως και παθήσεις που χρήζουν αγωγής 10-15 συνεδρίων. Σε γενικές γραμμές, 5-6 συνεδρίες είναι αρκετές για τις περισσότερες των περιπτώσεων. Από την πρώτη επίσκεψη όπου θα πραγματοποιηθεί έλεγχος του μυοσκελετικού συστήματος, λήψη του ιστορικού σας και συνεκτίμηση των πορισμάτων των εξετάσεών σας, θα μπορούμε να εκτιμήσουμε και να σας πούμε περίπου πόσες συνεδρίες θα χρειαστείτε.

Μπορεί η Χειροπρακτική να μου κάνει κακό;

Η Χειροπρακτική κατατάσσεται στις ασφαλέστερες μεθόδους αντιμετώπισης μυοσκελετικών παθήσεων. Αυτό οφείλεται στη μη χρήση φαρμάκων, αλλά και στην αποφυγή παρεμβατικών μεθόδων υψηλού ρίσκου (π.χ. χειρουργείο). Οι χειροπρακτικές ανατάξεις εμπεριέχουν ελάχιστο ρίσκο εφ'όσον γίνουν απο έναν Δρ.Χειροπρακτικής. Βέβαια υπάρχουν κάποιες παθήσεις για τις οποίες η χειροπρακτική αγωγή αντενδείκνυται. Μεταξύ αυτών είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και οι φλεγμωνώδεις αρθροπάθειες όταν είναι σε έξαρση (π.χ.ρευματοειδής, ουρική αρθρίτιδα). Επίσης αποφέυγουμε τους χειροπρακτικούς χειρισμούς σε ασταθείς αρθρώσεις που έχουν υποστεί κάταγμα ή εξάρθρωση ή όπου υπάρχει νεόπλασμα (όγκος). Με την ενδελεχή διερεύνηση του ιστορικού σας, την βοήθεια των απεικονιστικών εξετάσεων αλλά και την επιτόπου ψηλάφηση και εκτίμηση του προβλήματος η χειροπρακτική αγωγή είναι ακόμα πιο ασφαλής.

Μπορεί το ασφαλιστικό μου ταμείο να καλύψει συνεδρίες χειροπρακτικής;

Δυστυχώς τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία δεν καλύπτουν συνεδρίες Χειροπρακτικής.

Να βγάλω μια ακτινογραφία πριν σας επισκεφθώ;

Όχι. Ενδέχεται να μην είναι η ακτινογραφία ο κατάλληλος απεικονιστικός έλεγχος για την διερεύνηση της πάθησής σας. Στην πρώτη επίσκεψη θα σας κατευθύνουμε εμείς στον σωστό ειδικό για τυχόν εξετάσεις που θα χρειαστεί να σας συνταγογραφηθούν.

Να συνεχίσω να παίρνω τα φάρμακά μου;

Για κανένα λόγο δεν θα σταματήσετε να λαμβάνετε τα φάρμακά σας χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ιατρού που σας τα συνταγογράφησε. Αν μετά από κάποιες συνεδρίες νιώθετε πολύ καλύτερα και θέλετε να σταματήσετε τα φάρμακα που σας έχουν χορηγηθεί, θα απευθυνθούμε στον ιατρό που σας τα έγραψε για να να ρυθμίσει ή να σταματήσει τη φαρμακευτική σας αγωγή. Εάν δεν σας έχει συνταγογραφηθεί φάρμακο, αλλά λαμβάνετε με δική σας πρωτοβουλία κάποιο παυσίπονο ή αντιφλεγμονώδες, είναι πιθανό να σας ζητήσουμε να μην το λάβετε πριν την πρώτη επίσκεψη. Ο λόγος για αυτό είναι ότι θέλουμε να έχουμε μια ακριβή εικόνα του πως και πόσο πονάτε κατά την αρχική εκτίμηση, χωρίς την επήρεια φαρμακευτικών ουσιών να καλύπτουν τα συμπτώματα.

Τι είναι αυτό το "κρακ" που ακούγεται κατά τη διάρκεια των ανατάξεων της Χειροπρακτικής;

Ούτε τα οστά τρίβονται, ούτε οι αρθρώσεις. Πρόκειται για φυσαλίδες αέριου αζώτου. Κάθε άρθρωση του ανθρώπινου σώματος εμπεριέχει ένα λιπαντικό υγρό που διευκολύνει την κίνηση και μειώνει την τριβή μεταξύ των αρθρικών επιφανειών. Μέσα σε αυτό το υγρό, μεταξύ άλλων, υπάρχει και άζωτο. Υπό φυσιολογικές συνθήκες πίεσης εντός της άρθρωσης, το άζωτο είναι διαλυμένο στο υγρό, (όπως το διοξείδιο του άνθρακα είναι διαλυμένο μέσα σε ένα κουτάκι αεριούχου ποτού). Κατά την ανάταξη αποσυμπιέζεται η άρθρωση, και το άζωτο διαχωρίζεται από το υγρό διάλυμα και σχηματίζει μια μικρή φυσαλίδα, που παράγει το χαρακτηριστικό "κρακ" (και πάλι,όπως όταν ανοίγουμε ένα κουτάκι αεριούχου ποτού και αυτό αφρίζει). Καθώς σταδιακά επανέρχεται η φυσιολογική πίεση στην άρθρωση, οι μικροσκοπική φυσαλίδα διαλύεται ξανά στο ενδαρθρικό υγρό. Ο αρθρικός αυτός ήχος δεν εμπεριέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο. Συχνά μάλιστα αποτελεί ένδειξη για τον χειροπράκτη ότι κινητοποίησε επαρκώς την άρθρωση.